HILIRISASI TEKNOLOGI PENGASAPAN PERIKANAN PADA KELOMPOK PENGOLAH PEMASAR (POKLAHSAR) IKAN SALAI BAROKAH, KARYA JAYA KERTAPATI, PALEMBANG

Authors

  • Selly Ratna Sari Program Studi Ilmu Perikanan Universitas Sumatera Selatan
  • Dendi Dendi Program Studi Ilmu Komunikasi Universitas Sumatera Selatan
  • Guttifera Guttifera Program Studi Ilmu Perikanan Universitas Sumatera Selatan
  • Maya Resta Kanya Program Studi Ilmu Perikanan Universitas Sumatera Selatan
  • Reza Mahendra Program Studi Ilmu Komunikasi Universitas Sumatera Selatan

DOI:

https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i1.879

Keywords:

Socialization, Smoke, Innovation, Gambir, Marketing

Abstract

Poklahsar Ikan  Salai Barokah have 11 members. The group of processors of marketers was start in 2014. Currently, Poklahsar (Group of negotiators) is chaired by Mrs. Sri Indrawati who is located at Jalan Mayjen Yusup Singadekane RT 22 RW 05 Keramasan Village, Kertapati District, Palembang. Poklahsar ikan salai barokah  in an area that is currently being widened. Priority issues that will be addressed in the com. service program are production management and marketing. The purposed is community service to the Ikan Salai barokah  is to carried out community service programs according to national higher education standards, namely lecturers and students can carry out the PKM program, develop a community empowerment model that is in accordance with local conditions, meaning that problems due to road repairs can make alternative smoking tools that are portable and standard, increase the capacity of lecturers' service to the community, Activities carried out include Socialization introduction to smoke fishery processed products in general that are standardized and explain the benefits of gambir introduction, give of investment tools for smoking and coaching regarding business management and marketing management through digital marketing (social media).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Husen, A., & Ruslan, A. D. (2018). Pengaruh lama penyimpanan terhadap mutu ikan cakalang asap (Katsuwonus pelamis). Jurnal Agribisnis Perikanan, 11(2), 59–64.

Kamsina, K., & Firdausni, F. (2018). Pengaruh penggunaan ekstrak gambir sebagai antimikroba terhadap mutu dan ketahanan simpan cake bengkuang (Pachyrrhizus erosus). Jurnal Litbang Industri, 8(2), 111-117.

Kamsina, K., Firdausni, F., & Silfia, F. (2020). Pemanfaatan katekin ekstrak gambir (Uncaria gambir Roxb) sebagai pengawet alami terhadap karakteristik mie basah. Jurnal Litbang Industri, 10(2), 89-95.

Nanlohy, E. (2014). Analisa total bakteri pada ikan tuna asap yang direndam dengan asap cair “Waa Sagu’ selama penyimpanan pada suhu kamar. Majalah Biam, 10(2), 90-95.

Sakti, H., Lestari, S., & Supriadi, A. (2016). Perubahan mutu ikan gabus (Channa striata) asap selama penyimpanan. Fistech-Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 5(1), 11-18.

Sari, S. R., Agustini, S., Wijaya, A., & Pambayun, R. (2017). Profil Mutu Ikan Lele (Clarias gariepinus) Asap yang diberi perlakuan gambir (Uncaria gambir Roxb). Jurnal Dinamika Penelitian Industri, 28 (2), 101-111.

Sari, S. R., Baehaki, A., & Lestari, S. D. (2019). Pemanfaatan Kitosan dengam Variasi Gula sebagai Potensi Pengawet Alami Makanan (Pengujian Bakteri Pseudomonas aeroginosa dan Bacillus subtilis). Prosiding seminar Nasional II Hasil Litbangyasa Industri.

Sari, S. R., Arafah, E., Guttifera, Sa’adah, R., Puteri, R, E., Prariska, D., & Safitri, I. (2022). Peningkatan Pemahaman Siswa SMAN 1 dan SMA N 10 Palembang Tentang Morfologi, Budidaya Ikan Serta Komposisi Gizi Ikan di Desa Sungai Dua Kabupaten Banyuasian. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Buguh, 2(3), 68-73.

Sari, S, R., Arafah, E., Guttifera., Puteri, R., & Sa’adah, R. (2022). Penyuluhan Kelompok Petani dalam Budidaya dan Pengolahan Ikan Lele dengan Cara Pemberian Bumbu Alami di Kabupaten Banyuasin. Jurnal Nusantara Mengabdi, 2(1), 29-36.

Sari, S. R., Arafah, E., Guttifera, & Sa’adah, R. (2022). Penyuluhan Masyarakat di Desa Sungai Dua Kabupaten Banyuasin dalam Diversifikasi Olahan Ikan Lele Berbumbu. Jurnal pengabdian Sriwijaya, 8 (4), 1126-1130.

Sulitijowati, S. R., Djunaedi, O. D., Nurhajati, J., Afrianto, E., & Udin, Z. (2011). Mekanisme Pengasapan Ikan. Bandung (ID) : Unpad Press.

Towadi, K., Hamain, R. M., & Dali, F. A. (2013). Pengaruh Lama Pengasapan yang Berbeda Terhadap Mutu Organoleptik dan Kadar Air Pada Ikan Tongkol (Euthynnus affinis) Asap. Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 1(3), 177-185.

Tumanduk, N. M., Ondang, H., Wewengkang, I., Ticoalu, F., Rakhmayeni, D. A., Wowiling, F. (2021). Pendugaan Umur Simpan Ikan Tandipang (Dussumeiria acutta) Asap Cair di Kota Bitung. Jurnal Bluefin Fisheries, 3(1), 30-37.

Tumangger, A., Rusmarilin, H., Nurminah, M. (2017). Pengaruh Konsentrasi Bahan Pengawet Alami dari Ekstrak Daun Gambir (Uncaria gambir Roxb) Terhadap Mutu Tahu Selama Penyimpanan. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian, 5(4), 645-651.

Wibowo, S. A., Riyadi, P. H., & Wijayanti, I. (2013). Pengaruh metode pengasapan yang berbeda terhadap kualitas dan daya simpan ikan mujair (Oreochromis mossambicus) asap suhu ruang. Jurnal Pengolahan Dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 2(3), 19–27.

Published

2023-03-27

How to Cite

Sari, S. R., Dendi, D., Guttifera, G., Kanya, M. R., & Mahendra, R. (2023). HILIRISASI TEKNOLOGI PENGASAPAN PERIKANAN PADA KELOMPOK PENGOLAH PEMASAR (POKLAHSAR) IKAN SALAI BAROKAH, KARYA JAYA KERTAPATI, PALEMBANG. Jurnal Abdi Insani, 10(1), 352–360. https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i1.879

Issue

Section

section editor