PENAMBAHAN PROBIOTIK (PROBIO FM) PADA PAKAN MANDIRI BERBAHAN BAKU LOKAL UNTUK KEGIATAN BUDIDAYA IKAN

Authors

  • Endang Bidayani Program Studi Akuakultur Universitas Bangka Belitung
  • Ramdhan Aditya Program Studi Akuakultur Universitas Bangka Belitung
  • Muhammad Mighfar Program Studi Akuakultur Universitas Bangka Belitung
  • Bayu Bayu Program Studi Akuakultur Universitas Bangka Belitung
  • Sudirman Adibrata Program Studi Manajemen Sumberdaya Perairan Universitas Bangka Belitung
  • Yeyen Mardyani Badan Perencanaan Pembangunan dan Penelitian Pengembangan Daerah Provinsi Kepulauan Bangka Belitung

DOI:

https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i1.817

Keywords:

Aquaculture, Fish, Feed, Performance, Probio FM

Abstract

Probiotics (Probio FM) is a liquid probiotic containing several species of lactic acid bacteria which are the result of microbial isolation taken from the digestive tract of Kerinci ducks. The function of probiotics is to maintain the balance of microflora in the intestine by reducing the number of pathogenic microbes in the intestine. The use of Probio FM can increase livestock productivity, namely increasing weight, appetite, and reducing production costs. The entrepreneurial goal of Merdeka Learning Merdeka Campus (MBKM) is the addition of probiotics (Probio FM) to independent pellets to improve the growth performance of cultured fish. The method of activity is the active participation of MBKM students in the independent feed production process with the addition of Probio FM. As a result of the activity, the addition of Probio FM was effective in increasing the growth performance of aquacultured fish. Students get a learning experience in the form of independent feed production skills, and knowledge related to Probio FM.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adibrata, S., Astuti, R. P., Bahtera, N. I., Lingga, R., Manin, F., & Firdaus, M. (2022). Proximate analysis of bycatch fish and probiotics treatments towards the good aquaculture practices. Ilmu Kelautan: Indonesian Journal of Marine Sciences, 27(1), 37-44. https://doi.org/ 10.14710/ik.ijms.27.1.37-44.

Ali, F. M. (2020). Peranan Probiotik dalam Budidaya Ikan dan Udang Sistem Bioflok: Sebuah Review. Jurnal ZAB: Zona Akuatik Banggai, 2(2), 17-29. http://repository.unsoed.ac.id/11175/

Andriyani, H., Widyastuti, E., & Widyartini, D. S. (2014). Kelimpahan Chlorophyta pada media budidaya ikan nila yang diberi pakan fermentasi dengan penambahan tepung kulit ubi kayu dan probiotik. Scripta Biologica, 1(1), 51-56. https://doi.org/10.20884/1.sb.2014.1.1.26

Dewi, R. R. S. P. S., & Tahapari, E. (2018). Pemanfaatan probiotik komersial pada pembesaran ikan lele (Clarias gariepinus). Jurnal Riset Akuakultur, 12(3), 275-281.

Fidyandini, H. P. (2020). Pelatihan Penggunaan Probiotik dan Imunostimulan untuk Pencegahan dan Pengobatan Penyakit Ikan Lele pada Kelompok Pembudidaya Ikan Ulam Adi Jaya Kabupaten Mesuji. Jurnal Sinergi, 1(1), 50-54. https://doi.org/10.23960/jsi.v1i1.8

Hariani, D., & Purnomo, T. (2017). Pemberian probiotik dalam pakan untuk budidaya ikan lele. STIGMA: Jurnal Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Unipa, 10(1), 31-35. https://doi.org/10.36456/stigma.vol10.no1.a582

Iswandiary, M. B. P., Khikmiyah, F., Rahim, A. R., Fauziyah, N., & Sukaris, S. (2021). Pemanfaatan Limbah Rumah Tangga (Usus Ikan) Dikelurahan Lumpur Sebagai Pakan Ikan (Pelet Ikan). DedikasiMU: Journal of Community Service, 3(2), 869-876.

Kusnadi. 2019. Pemanfaatan limbah ikan menjadi produk pakan ikan alternative. http://wartabahari.com/18188/pemanfaatan-limbah-ikan-menjadi-produk-pakan-ikan-alternatif/

Mansyur, A., & Tangko, A. M. (2008). Probiotik: pemanfaatannya untuk pakan ikan berkualitas rendah. Jurnal Media Akuakultur, 3(2), 145-149. http://dx.doi.org/10.15578/ma.3.2.2008.145-149

Pratama, W. D., & Manan, A. (2017). Pengaruh Pemberian Probiotik Berbeda dalam Sistem Akuaponik terhadap Kualitas Air pada Budidaya Ikan Lele (Clarias sp.). Journal of Aquaculture Science, 1(1), 27-35

Rachmawati, D., Samidjan, I., & Setyono, H. (2015). 3. Manajemen Kualitas Air Media Budidaya Ikan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus) dengan Teknik Probiotik pada Kolam Terpal di Desa Vokasi Reksosari, Kecamatan Suruh, Kabupaten Semarang. Pena Akuatika: Jurnal Ilmiah Perikanan dan Kelautan, 12(1), 24-32. http://dx.doi.org/10.31941/penaakuika.v12i1.324

Suparno, Y. F. (2019). Manajemen Kualitas Air Media Budidaya Ikan Lele Sangkuriang (Clarias Gariepinus) Dengan Teknik Probiotik Pada Kolam Terpal. Prosiding Simposium Nasional Magister (Sinmag), 3(1), 1 -10.

Yanuar (2017). Pengaruh Pemberian Jenis pakan yang Berbeda terhadap Laju Pertumbuhan Ikan Nila dan Kualitas Air di Akuarium Pemeliharaan [Skripsi]. Universitas Sumatera Utara : Medan.

Published

2023-01-17

How to Cite

Bidayani, E. ., Aditya, R. ., Mighfar, M., Bayu, B., Adibrata, S. ., & Mardyani, Y. . (2023). PENAMBAHAN PROBIOTIK (PROBIO FM) PADA PAKAN MANDIRI BERBAHAN BAKU LOKAL UNTUK KEGIATAN BUDIDAYA IKAN. Jurnal Abdi Insani, 10(1), 28–34. https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i1.817

Issue

Section

section editor

Most read articles by the same author(s)