HILIRISASI PRODUK HASIL AKUAKULTUR UNTUK MENINGKATKAN NILAI TAMBAH PETANI IKAN DAN PENYEDIAAN PANGAN BERGIZI DI NAGAN RAYA, PROVINSI ACEH
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v12i11.3219Keywords:
Diversification, Frozen, Packaging, Post_harvestAbstract
Nagan Raya is a district with significant potential in freshwater aquaculture. Local economic development in this region can be advanced through existing community business groups. One such group is UPR Mina Mandiri, a fish farming business located in Beutong Sub-district, Nagan Raya. However, this group faces several challenges in the post-harvest period, including unstable fish prices during the peak harvest season leading to oversupply and price drops, limited knowledge of proper post-harvest handling techniques, and a lack of effective marketing strategies. This Community Service Program (PKM) aimed to enhance the added value of tilapia aquaculture through product downstreaming for the Mina Mandiri Group. The methods used in this PKM included presentations and hands-on demonstrations. Evaluation results indicated a significant increase in the participants' understanding, with an average improvement of 65-70% across all indicators. The downstreaming activities successfully resulted in two value-added products: frozen tilapia and fish nuggets, marketed under the brand names "NILO Frozen" and "NILO Nuggets." In conclusion, this PKM activity effectively improved the partners' skills in developing diversified products from their harvests.
Downloads
References
Astuti, I., & Auliyah, N. (2024). Analisis Protein dan Lemak Pada Nugget Nila Dengan Penambahan Tepung Sagu. Gorontalo Fisheries Journal, 7(1), 35-40.
Attahmid, N.F., yusuf, M., Syahriati, S., & Saleh, R. (2021). Pelatihan dan Pendampingan Pengolahan Pascapanen Hasil Perikanan untuk Meningkatkan Kualitas dan Nilai Ekonomis Produk Perikanan. KREATIF: Jurnal Pengabdian Masyarakat Nusantara.
Bunting, S. W., Bostock, J., Leschen, W., & Little, D. C. (2023). Evaluating the Potential of Innovations Across Aquaculture Product Value Chains for Poverty Alleviation in Bangladesh and India. Frontiers in Aquaculture, 2, 1111266.
Hamdan, A., Suswanto, H., Sujit, S., Taufani, A. R., Syah, A. I., & Pratama, R. D. (2023). Pemanfaatan Teknologi Vacum Sealer Sebagai Peningkatan Kualitas Packing Produk Frozen Food Pada Komunitas UMKM Shingkara. TRIDARMA: Pengabdian Kepada Masyarakat (PkM), 6(1), 61-65.
Islami, S., Damayanti, E., Wijaya, S. M., Marcellia, S., & Septiani, L. (2023). Pelatihan Pembuatan Nugget Ikan Nila Sebagai Upaya Peningkatan Potensi Desa Tugu Mulya, Lampung Barat. Dharma: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4 (1), 30.
Meiriza, Y., Dewi, E. N., & Rianingsih, L. (2016). Perbedaan Karakteristik Ikan Bandeng (Chanos chanos forsk) Cabut Duri Dalam Kemasan Berbeda Selama Penyimpanan Beku. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan, 5(1), 36-43.
Norman, R., Crumlish, M., & Stetkiewicz, S. (2019). The Importance of Fisheries and Aquaculture Production for Nutrition and Food Security. Revue Scientifique Et Technique De L Office International Des Epizooties. https://doi.org/10.20506/RST.38.2.2994
Pasaribu, W., Pah, T. I. B. K., Sogen, K. D. P., Ngefak, P. M., & Neolaka, G. O. O. (2023). Pelatihan menu Olahan Ikan Hasil Akuakultur Untuk Meningkatkan Ketahanan Pangan Lokal di Buraen. I-Com: Indonesian Community Journal, 3(4), 1766-1775.
Pujiastuti, D. Y., Triastuti, J., & Sahidu, A. M. (2021). Diversifikasi Pengolahan Ikan Nila di Kecamatan Lingsar, Kabupaten Lombok Barat, Provinsi Nusa Tenggara Barat. Jurnal ABDI: Media Pengabdian Kepada Masyarakat, 6(2), 86-93.
Rieuwpassa, F., Berhimpon, S., & Pumpente, O. I. (2022). Penguatan Usaha Pengasapan Ikan melalui Teknologi Pengemasan Produk. Jurnal Ilmiah Tatengkorang, 6(1), 7-13.
Saputra, E., Andriyono, S., & Isroni, W. (2024). Peningkatan Nilai Tambah Produk Perikanan untuk Peningkatan Ekonomi Masyarakat Pesisir Sulawesi Barat. Jurnal Abdi Insani, 11(3), 489-497.
Sari, E. N., Umar, M. L., Rulianto, J., Susanto, R. B., & Utomo, W. (2024). Penerapan Mesin Vacuum Sealer untuk Meningkatkan Produksi Daya Simpan Olahan Makanan Ringan pada UMKM di Desa Labanasem, Kabupaten Banyuwangi. JPP IPTEK (Jurnal Pengabdian dan Penerapan IPTEK), 8(2), 105-112.
Septian, W., & Rohmayanti, T. (2024). Pengendalian Mutu pada Pengemasan Air Minum dalam Kemasan Berbahan Polyethylene Terephthalate. Karimah Tauhid, 3(10), 11702-11716.
Shafa, P., Nurlaela, R. S., & Ruhiya, F. (2024). Tinjauan Literatur: Efek dari Perlakuan Atmosfer yang Digunakan dengan Oksigen, Karbon Dioksida, dan Hidrokarbon Pada Sifat-Sifat Produk Pisang dalam Penyimpanan Mingguan. Karimah Tauhid, 3(7), 8159-8163.
Simanjuntak, A. T., & Pato, U. (2020). Pembuatan Nugget Ikan Nila Dengan Penambahan Tepung Kedelai. Sagu, 19(2), 1-9.
Suryaningrum, T. D. (2008). Ikan patin: Peluang Ekspor, Penanganan Pascapanen, dan Diversifikasi Produk Olahan. Squalen Bulletin of Marine and Fisheries Postharvest and Biotechnology, 3(1), 16-23.
Zulfadhli, Z., Chairiyaton, C., Amarullah, A., Hendri, A., Saputra, F., & Abdan, M. A. (2025). Implementasi Teknologi Sex Reversal Bagi Kelompok Petani Ikan Nila Di Kabupaten Nagan Raya, Aceh. Jurnal Abdi Insani, 12(2), 563-572.
Zulkarnain, Z., Romdhani, A. M., & Hidayatullah, M. N. (2024). Pengaruh Jenis Kemasan Terhadap Kadar Air dan Susut Bobot Makanan Tradisional Olet. TAPE: Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 1(1), 19-23.

















