PENDAMPINGAN LEGALITAS USAHA BAGI PELAKU UMKM DI DESA RIMBO PANJANG, TAMBANG, KAMPAR
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v12i10.2963Keywords:
MSMEs, Business Legality, Business Identification Number (BIN, Home Industry Food Permit (PIRT), Halal CertificationAbstract
A socialization and support program related to business legality for MSME actors in Rimbo Panjang Village, Tambang District, Kampar Regency was held to increase the knowledge and skills of the community in managing Business Identification Numbers (NIB), Home Industry Food (PIRT), and Halal Certification. This activity was carried out due to the low awareness and knowledge of MSME actors regarding the importance of business legality, resulting in many local products lacking official permits and facing difficulties in competing in broader markets. Through participatory socialization and mentoring methods, 13 MSMEs successfully obtained NIBs, 2 MSMEs obtained PIRT distribution permits, and 8 MSMEs received halal certificates. These results indicate that the support provided has a positive impact on improving the legality, quality, and competitiveness of MSMEs. In addition to providing legal certainty, this program also expands market access, opens up investment opportunities, and increases consumer confidence in local products.
Downloads
References
Abbas, W., Amin, A., Prawira, M. R., & Antuli, R. R. (2023). Penguatan UMKM di Desa Sumberjo Melalui Program 3P: Pembuatan Brand, NIB, dan Pendampingan Sertifikasi Halal. Yumary: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(2), 193–202. https://doi.org/10.35912/yumary.v4i2.2536
Agustin, A. M., Destiawan, F. S., Yulianto, M. D., Gina, O. N., Indriani, S., & Suresman, E. (2025). Peran Sertifikasi Halal dalam Melindungi Konsumen Muslim: Tinjauan Hukum Islam dan Hukum Nasional. Media Hukum Indonesia (MHI), 2(5), 249–257. https://doi.org/10.5281/zenodo.15198408
Badan Pengawas Obat dan Makanan. (2018). Peraturan Badan Pengawas Obat dan Makanan Nomor 22 Tahun 2018 tentang Pedoman Pemberian Sertifikat Produksi Pangan Industri Rumah Tangga. Badan Pengawas Obat dan Makanan.
Budiana, B., Rahman, B., Fathurrohim, M. F., Nurhayati, R., Bakar, B., & Fadilah, I. (2025). Narrative Review: Peran Sertifikasi Halal dalam Produk Berbahan Dasar Ayam secara Hukum Syariat Islam. International Journal Mathla’ul Anwar of Halal Issues, 5(1), 42–49. https://doi.org/10.30653/ijma.202551.125
Cahyanto, F., Firayanti, Y., Saputra, E. S., Marhamah, M., Syaifudin, S. M., Tawil, H., Rosadi, R., Andrian, J., Wulansari, F., & Mahardhika, T. (2024). Pentingnya Legalitas Usaha untuk Mendukung Perkembangan UMKM di Desa Kuala Dua Kabupaten Kubu Raya. Jurnal Pengabdian Sosial, 2(2), 2693–2700. https://doi.org/10.59837/jgbkv468
Halik, A. C., Siradjuddin, S., & Mukhtar Lutfi. (2025). Efektivitas Sertifikasi Halal dalam Meningkatkan Kepercayaan Konsumen dan Optimasi Rantai Pasok. PESHUM: Jurnal Pendidikan, Sosial dan Humaniora, 4(3), 3772–3780. https://doi.org/10.56799/peshum.v4i3.7517
Masrohatin, S., & Hasanah, H. (2025). Efektivitas Pasca Terbit Sertifikasi Halal pada UMKM di Kecamatan Banyuwangi Kabupaten Banyuwangi. Ekonomica Sharia: Jurnal Pemikiran dan Pengembangan Ekonomi Syariah, 10(2), 241–254. https://doi.org/10.36908/esha.v10i2.1328
Natasya, A., & Sugito, S. (2024). Pendampingan Pembuatan Sertifikasi Halal sebagai Upaya Peningkatan Daya Saing Penjualan UMKM Sarlee Bu Tin Kelurahan Sumber Rejo, Kecamatan Pakal, Kota Surabaya. Jurnal Inovasi Pengabdian dan Pemberdayaan Masyarakat, 4(2), 445–450. https://doi.org/10.54082/jippm.715
Noraga, G. B., Rabani, B., Sudirno, D., & Mulyani, H. S. (2023). Pentingnya Legalitas Usaha dan Sosialisasi Pembuatan NIB bagi Pelaku UMKM Desa Karangasem Kecamatan Leuwimunding. BERNAS: Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(1), 807–811. https://doi.org/10.31949/jb.v4i1.4412
Pemerintah Republik Indonesia. (2018). Peraturan Pemerintah Republik Indonesia Nomor 24 Tahun 2018 tentang Pelayanan Perizinan Berusaha Terintegrasi secara Elektronik.
Rahmawati, D., Meliana, M., Wahyuni, W. T., Maulidiyah, I., Saqila, E., Eilma, S., Fauziah, N., Nevy, B., Maulidiyah, M., Diana, S. N., Shabira, A. S., Seran, M., & Lovirna, F. (2024). Pentingnya Izin PIRT bagi UMKM. Jurnal Riset Ilmu Farmasi dan Kesehatan, 2(1). 164-170. https://doi.org/10.61132/obat.v2i1.193
Sidabalok, S., Misdawita, M., & Tarigan, M. A. (2025). Pendampingan Pengurusan Nomor Induk Berusaha (NIB) bagi Pelaku UMKM di Kecamatan Bukit Raya Pekanbaru. Jurnal Pengabdian Masyarakat Akademisi, 4(3), 124–132. https://doi.org/10.54099/jpma.v4i3.1348
Sujito, Agustavada, A. A. P., Akbar, A. I., & dkk. (2025). Legalitas Usaha Mikro: Jadilah Usaha Mikro yang Terdaftar, Terpercaya, dan Tangguh (Edisi ke-2). MNC Publishing.
Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 20 Tahun 2008. (2008). Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah.
Yohanna, L., M, D. R., & Sondari, E. (2017). Upaya Peningkatan Usaha Masyarakat melalui Pengurusan Perizinan Usaha dan Merek. Surya: Jurnal Seri Pengabdian kepada Masyarakat, 2(1), 73–78. https://doi.org/10.37150/jsu.v2i1.52

















