PENGEMBANGAN AGROFORESTRY MELALUI PELATIHAN PEMBUATAN MIKROORGANISME LOKAL DAN ECO ENZYM MENDUKUNG PERTANIAN BERKELANJUTAN KEPADA PETANI HUTAN DESA TAMBAKSARI PURWODADI PASURUAN
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v12i9.2865Keywords:
agroforestry, Eco Enzyme, MOL, forest farmer, tambaksariAbstract
Tambaksari village's natural resources, such as coffee plants, other forest plants, bananas, and spices, provide benefits for agricultural sustainability and forest preservation. The existing livestock potential also benefits plant growth. However, farmers' knowledge and skills in making and utilizing these resources are still lacking, as evidenced by the underutilization of livestock manure and the resulting pollution. The purpose of this community service is to improve the knowledge and skills of forest farmers in making biocomposers from local resources. The methods used are training, demonstration/practice, mentoring, and activity evaluation. The results of the activity show an increase in participants' knowledge and skills in making biocomposers. The increase in knowledge and skills was 77% for MOL production and 87% for eco-enzyme production. During the mentoring stage, participants responded that 100% of participants responded that they were willing to apply the technology provided in the training. The training on making MOL and eco-enzyme for Tambaksari village forest farmers increased their knowledge and skills in making MOL and Eco-enzyme.
Downloads
References
Amalyadi, R., Jatnika, A. R., & Nealma, S. (2024). Tambaksari Kabupaten Pasuruan, 1(1), 1–4.
Asyruni Multahada. (2023). Pelatihan dan pendampingan penyusunan rencana pembelajaran
Kurikulum 2013 bagi guru PAUD. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(3), 155–161.
(https://doi.org/10.37567/pkm.v2i3.1735)
Darmawan, D., Alamsyah, T. P., Rosmilawati, I., Sultan, U., & Tirtayasa, A. (2020). Participatory learning
and action untuk menumbuhkan quality of life pada kelompok keluarga harapan di Kota Serang.
Jurnal Pengabdian kepada Masyarakat, 4(2), 160–169.
[https://doi.org/10.15294/pls.v4i2.41400](https://doi.org/10.15294/pls.v4i2.41400)
Dewi, D. M., Manajemen, P. S., & Mangkurat, U. L. (2021). Pelatihan pembuatan eco enzyme bersama
komunitas, 1(1), 67–76.
Kejajar, K., & Wonosobo, K. (2021). Pembuatan mikroorganisme lokal berbasis limbah, 1, 63–66.
Kurniawan, S., Kusumawati, I. A., Prayogo, C., Nugroho, G. A., Purnamasari, E., Mardiani, M. O., Hairiah,
K., Kunci, K., Ri, H., & Forest, U. B. (2023). Agrimas: Jurnal pengabdian masyarakat bidang
pertanian pendampingan kelompok tani hutan untuk perbaikan manajemen lahan agroforestri
%
%
P R E T E S T P O S T T E S T
P E N G E T A H U A N E C O E N Z Y M E
Open access article under the CC–BY-SA license. Copy right © 2025, Chairiyah et al., 4608
kopi di Hutan Pendidikan Universitas Brawijaya (UB Forest) merujuk. Agrimas, 2(1), 43–50.
(https://doi.org/10.25047/agrimas.v2i1)
Isaskar, R., Muhaimin, A. W., Setiawan, B., Hw, A. S., Andriani, D. R., Gutama, W. A., Rayesa, N. F.,
Faizal, F., Priminingtyas, D. N., & Pratiwi, D. E. (2024). Kabupaten Pasurun solid waste (MSW) di
negara-negara berkembang seperti Indonesia yang tepat karena dapat mengolah sampah organik
dengan waktu pengolahan. Jurnal Lingkungan, 8(4), 2–7.
Lestari, D., Widnyana, I. K., Ekasani, K. A., & Wardana, M. A. (2023). Pendampingan pelatihan
pembuatan pupuk organik cair dari limbah tani dan ternak di Teba Majalangu. Alamtana: Jurnal
Pengabdian Masyarakat Unw Mataram, 4(3), 334–340.
Mariati, F. R. I., Waluyo, M. R., & Mahfud, H. (2021). Pelatihan pembuatan eco-enzyme sebagai usaha
pengolahan sampah organik pada level rumah tangga. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(3), 194–
Nurfadilah, K., Alayubi, M. A., Lukmar, T., Alifahmi, Z., Saras, P., Azizah, M. T., Musdalifah, Asmia, Baso,
N. P., Halik, T. A., Nurfadilah, & Shafira, A. P. (2023). Peningkatan keterampilan masyarakat
melalui kegiatan sosialisasi dan pelatihan pembuatan pupuk organik cair dari kotoran ternak sapi
(feces) di Kelurahan Parangluara. Pangulu Abdi: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(1).
(https://doi.org/10.24252/pangabdi.v3i1.33446)
Prasidya, D. A., Syakbanah, N. L., Aniriani, G. W., & Sameida, S. (2024). Pendampingan pembuatan eco-
enzyme sebagai program pengolahan limbah rumah tangga warga Kelurahan Banjarsari, Gresik.
Kumawula: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(1), 23.
(https://doi.org/10.24198/kumawula.v7i1.48483)
Purwiningsih, D. W., Sidebang, P., & Lutia, S. J. (2017). Kemampuan MOL (mikroorganisme lokal) pada
proses pengomposan di dalam lubang resapan biopori. Jurnal Lingkungan, 9, 1–6.
Ramdani, N., Widayanti, S., Hafi, N., & Fitriana, I. (2023). Feasibility analysis of coffee farming in
Tambaksari village, Purwodadi district, Pasuruan regency. Jurnal Agribisnis, 24, 105–112.
Sholehah, H., & Muhammad, N. (2024). Pelatihan pembuatan mikroorganisme lokal (MOL) untuk
produksi kompos skala rumah tangga di Desa Darmaji Kecamatan Kopang Kabupaten Lombok
Tengah. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 4(2), 160–169.
Timur, J., Oktavianti, E., & Hakim, L. (2013). Etnobotani pekarangan rumah inap (homestay) di desa
wisata Tambaksari, Purwodadi, Pasuruan, Jawa Timur. Jurnal Etnobotani, 1(1), 39–45.
Zulkifli, L., & Sukmaya, S. G. (2024). Mendorong ekonomi sirkular: Pelatihan pengolahan urine kelinci
menjadi pupuk hutan promoting circular economy: Training in the processing of rabbit urine into
liquid. Jurnal Lingkungan, 4(1), 154–162.