EDUKASI DAN PELATIHAN PRAKTIK KEAMANAN PRODUKSI PANGAN UMKM YANG EFEKTIF
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v12i4.2423Keywords:
Food Safety, MSMEs, SDGsAbstract
This program explores the development and implementation of effective education and training on food production safety for micro, small, and medium-sized enterprises (MSMEs) in Karangsari Subdistrict, Kendal Regency. The focus is on improving the health and safety of local entrepreneurs by enhancing food safety standards, preventing contamination, and ensuring compliance with applicable regulations. By evaluating various training methods and local challenges, this study offers practical solutions aimed at sustainable and safe business development in the region. This research contributes to the achievement of Sustainable Development Goals (SDGs), particularly SDG 3 (Good Health and Well- being), SDG 8 (Decent Work and Economic Growth), and SDG 12 (Responsible Consumption and Production), by providing guidance for local MSMEs and policymakers.
Downloads
References
Arini, L. D. D. (2017). Faktor-faktor penyebab dan karakteristik makanan kadaluarsa yang berdampak buruk pada kesehatan masyarakat. JITIPARI (Jurnal Ilmiah Teknologi Dan Industri Pangan UNISRI), 2(1).
Avicena Sakula Marsanti, S., Widiarini, R., & KM, S. (2018). Buku Ajar Higiene Sanitasi Makanan. Uwais Inspirasi Indonesia.
Cahyadi, I. W. (2023). Analisis & aspek kesehatan bahan tambahan pangan. Bumi Aksara.
Erliyanti, N. K., Putra, A. Y. T., Wikartika, I., Prasetyo, D., Putra, R. K., & Inayah, N. (2020). Penerapan Dan Peningkatan Sanitasi Makanan Pada Produksi Kerupuk Ikan Di Ud Sumber Rejeki Kelurahan Gunung Anyar Tambak Kota Surabaya. Logista, 4(2), 41–47.
Indraswati, D. (2016). Kontaminasi Makanan. Forum Ilmiah Kesehatan (FORIKES).
Jatmika, R. T. D. (2016). Masalah yang dihadapi usaha kecil menengah di indonesia. Jurnal Studi Ekonomi Syariah, 2(6).
Lestari, L. A., Harmayani, E., Utami, T., Sari, P. M., & Nurviani, S. (2018). Dasar-Dasar Mikrobiologi Makanan di Bidang Gizi dan Kesehatan. UGM PRESS.
Lestari, T. R. P. (2020). Keamanan pangan sebagai salah satu upaya perlindungan hak masyarakat sebagai konsumen. Aspirasi: Jurnal Masalah-Masalah Sosial, 11(1), 57–72.
Permatasari, I., Handajani, S., Sulandjari, S., & Faidah, M. (2021). Faktor perilaku higiene sanitasi makanan pada penjamah makanan pedagang kaki lima. Jurnal Tata Boga, 10(2), 223–233.
Rainanto, B. H. (2019). Analisis Permasalahan Yang Dihadapi Oleh Pelaku Usaha Mikro Agar Berkembang Menjadi Usaha Kecil (Scalling Up) Pada Umkm Di 14 Kecamatan Di Kabupaten Bogor. Jurnal Ilmiah Manajemen Kesatuan, 7(1), 201–210.
Rianti, A., Christopher, A., Lestari, D., & El Kiyat, W. (2018). Penerapan keamanan dan sanitasi pangan pada produksi minuman sehat kacang-kacangan UMKM Jukajo Sukses Mulia di Kabupaten Tangerang. Jurnal Agroteknologi, 12(02), 167–175.
Sartika, R. S. (2020). Keamanan pangan penyelenggaraan makanan bagi pekerja. Jurnal Gizi Kerja Dan Produktivitas, 1(1), 29–35.
Sonita, E., & Helmi, H. (2019). Peningkatan SDM Menuju Kemandirian UMKM Melalui Kualitas Pendidikan dalam Mewujudkan Sustainable Development Goals. JUSIE (Jurnal Sosial Dan Ilmu Ekonomi), 4(02), 88–97.
Surono, I. S., Sudibyo, A., & Waspodo, P. (2016). Pengantar keamanan pangan untuk industri pangan. Deepublish.
Wityadarda, C., Astuti, Y., Mafaza, R. L., Sholehah, L., Wulandari, K., Anwar, K., Abidin, Z., Qomariyah, U., Suprihartini, C., & Ekaningrum, A. Y. (2023). Dasar Ilmu Gizi. Sada Kurnia Pustaka.