PELATIHAN PETANI KELAPA DALAM MELAKUKAN PENGOLAHAN LIMBAH AIR KELAPA MENJADI KECAP MANIS GUNA PENINGKATAN EKONOMI MASYARAKAT DESA TOARI KABUPATEN KOLAKA
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v10i4.1219Keywords:
coconut water, sweet soy sauce, improving the community's economyAbstract
Toari Village is the largest coconut producing village in Kolaka Regency. The people only process coconuts as copra while the water becomes waste, causing problems because of its strong aroma after being thrown away. Therefore, it is very important to provide training to the Toari Village Community in processing coconut water waste. One of the products produced is sweet soy sauce. Sweet soy sauce is a type of food additive that is popular because it makes the food taste better. The aim of this service is to create community independence in processing coconut water into products of high economic value and to gain skills in processing coconut water so that it can be used by the community to improve the economy. This service method is carried out at several stages including the observation stage, preparation stage, activity implementation stage, training and mentoring stage, and evaluation stage. The result of this activity is that the community is very enthusiastic about participating in the training so that the sweet soy sauce products produced are very good, taste good and are hygienic. The level of community skills and knowledge after carrying out training and mentoring activities has increased by 100% and several service outcomes have been achieved.
Downloads
References
Badan Pusat Statistik Kabupaten Kolaka. 2021. Kabupaten Kolaka dalam Angka Tahun 2021. Kolaka (ID): BPS Kabupaten Kolaka.
Budilaksono, S., Trisnawati, N., Effendi, M. S., & Komsiah, S. (2022). Pelatihan dan Pendampingan Ibu-ibu PKK dan Posyandu Darurat Bencana Untuk Pengadaan Sanitasi Air Bersih dan Makanan Bergizi Untuk meringankan penderitaan korban bencana alam di tempat pengungsian pemberian atau penyediaan makanan darurat. Melihat kondisi yang tidak dapat hidup saja atau penganjal perut tetapi menjadi pengganti fungsi menu sarapan dan menu. 2(3), 804–813.
Fadilah, J. N., Meilanda, I., Imansyah, Y., & Lestari, F. (2021). Pelatihan Kecap Sehat Saccharum Officinarum Desa Rantau Alih Kecamatan Sukakarya. Ta’Awun, 1(02), 123–131.
Fransina, E. G., Bandjar, A., Pattiasina, P. M., & Gaspersz, N. 2023. Pembuatan Kecap sebagai Bahan Tambahan Makanan dari Limbah Air Kelapa di Negeri Kilang Making Soy Sauce as Food Additive from Coconut Water Waste in Negeri Kilang, 1(1), 17–21.
Hasanela, N., Sohilait, H. J., Malle, Y. T., Siahaya, A. N., Fransina, E. G., Laratmase, M., & Olong, I. 2022. Peningkatan Nilai Ekonomis Buah Kelapa Melalui Pelatihan Pembuatan Kecap Dari Air Kelapa Di Desa Morella. Jurnal Warta Desa (JWD), 4(1), 8–12.
Herlina, Sukatingsih, dan R. V. A. 2014. Aplikasi Ekstrak Kasar Polisakarida Larut Air Biji Durian (Durio zibethinus Murr). Jurnal Agroteknologi, 08(02), 192.
Kristiandi, K., Yunita, N. F., Fertiasari, R., & Zurmansyah, E. 2023. Pelatihan Pembuatan Kecap Air Kelapa di Balai Penyuluhan Pertanian Kecamatan Tekarang Kabupaten Sambas. I-Com: Indonesian Community Journal, 3(1), 293–298.
Mulyani A., Sarwani M. 2013. Karakteristik dan Potensi Lahan Sub Optimal Untuk Pengembangan Pertanian di Indonesia. Pros Semin Nas Inov Pertan Lahan Kering, 7(1), 7–55
Natsir, H., Arif, A. R., Arfah, R. A., Zakir, M., St Fauziah, S. F., & Budi, P. 2020. Pelatihan Pengolahan Air Kelapa Menjadi Kecap Di Desa Mattirodeceng, Kecamatan Tiroang, Kabupaten Pinrang. Jurnal Dinamika Pengabdian (JDP), 6(1), 103–115.
Pangerang, F., Christyanti, R. D., & Muazansyah, I. 2022. Pelatihan Pembuatan Kecap Dan Nata De Coco Dari Limbah Air Kelapa di Desa Gunung Putih. Jurnal Benuanta, 1(1), 18–24.
Umela S., Gintulangi FT. 2015. Analisis, mutu kecap air kelapa dengan Penambahan kedelai dan jagung (Analysis of Quality Coconut Water Soy Sauce with the Addition of Soy and Corn). Jtech, 1(1), 8–22.
Rahayu, R., Fransina, E. G., Bandjar, A., & Pattiasina, P.M., Gasperz, N. 2023. Pembuatan Kecap sebagai Bahan Tambahan Makanan dari Limbah Air Kelapa di Negeri Kilang. Innovation for Community Service Journal, 1(1), 17–21.
Syahfitri, T., Susanti, S. N., Fajriansyah, M., Suhardian, F., & Juliana, A. 2022. Pemanfaatan Air Kelapa Untuk Pembuatan Kecap Terhadap Peningkatan Perekonomian Masyarakat Desa Mumpa Pasca Covid-19. Selodang Mayang: Jurnal Ilmiah Badan Perencanaan Pembangunan Daerah Kabupaten Indragiri Hilir, 8(3), 224–230.
Sondakh, R. C., Hayatudin, H., Ahmad, F., Kahar, K., Adnan, A., Adi, M., & Fajrin, F. 2021. Pelatihan Kecap Dari Air Kelapa Sebagai Produk Unggulan Desa Di Desa Sese, Kabupaten Tolitoli. LOGISTA - Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 21.
Yamin, Y., Safitri, M., Elina, M., & Faithya, K. N. (2022). Penyuluhan Pengelolaan Limbah Sampah Masker di Kelurahan Susunan Baru Kecamatan Tanjung Karang Barat Bandar Lampung. 2(3), 788–793.