PEMBERDAYAAN POKLAHSAR SEKAR TAJI MELALUI DIVERSIFIKASI PRODUK PERIKANAN BERBASIS ZERO WASTE

Authors

  • Fitrotin Nazizah Universitas Islam Madura
  • Yanti Nurmalasari Program Studi Agribisnis Universitas Islam Madura
  • Yenni Arista Cipta Ekalaturrahmah Program Studi Agrobisnis Perikanan Universitas Islam Madura

DOI:

https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v11i4.1833

Keywords:

Diversification of Fishery Products, Community Empowerment, Zero waste

Abstract

The problem of Poklahsar Sekar Taji is the low added value of fishery products produced and unused fish waste, which hampers the potential of fisheries in the South Candi Hamlet area, Polagan Village, Galis District, Pamekasan Regency. The purpose of this service activity is to empower Poklahsar Sekar Taji through training on fish diversification processing based on Zero waste, including the processing of fish bone meal and fish bone crackers. The implementation method is socialization, training and evaluation of post-training activities. The result of this service activity is to be able to improve the knowledge and skills of partners in processing fish bone meal and fish bone crackers. The increase in knowledge and skills can be seen in the Pre Test and Post Test scores where 74% there is an increase in the knowledge and skills of partners related to Zero Waste-based fisheries diversification processing. This activity succeeded in increasing the processing capacity of value-added and environmentally friendly fishery products, as well as having a positive impact on local economic and environmental welfare.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arikunto, S. (2006). Prosedur penelitian tindakan kelas. Bumi Aksara.

Fariadi, H., Yulihartika, R. D., Azhari, D., & Saputra, J. (2024). Sosialisasi limbah tulang ikan sebagai bahan baku pengolahan produk pangan inovatif. Jurnal Dehasen Untuk Negeri, 3(1), 143–148. https://doi.org/10.37676/jdun.v3i1.5592

Henggu, K. U., Retang, E. U. K., Hariadi, F., Ngaba Hamba Banju, Y., Tamu Ina, Y., Pandahuki, E., & Pandiangan, D. (2024). Pemberdayaan kelompok usaha perempuan nelayan “Dapur Madeps” melalui diversifikasi produk perikanan berbasis zero waste. Jurnal Pangan dan Industri, 5(2), 86–92. https://doi.org/10.35801/jpai.5.2.2024.53303

Huda, N., Pratiwi, A., Alwi, & Zulianti, R. (2021). Pelatihan pembuatan kerupuk tulang ikan tuna untuk meningkatkan pendapatan masyarakat pesisir di Kelurahan Kolo Kota Bima. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Cahaya Mandalika, 2(2), 1.

Kusuma, A. H., Kartini, N., & Delis, P. C. (2022). Sebagai bahan tambahan pembuatan kerupuk di Desa Labuhan Maringgai, Kabupaten Lampung Timur. Jurnal Pengabdian Fakultas Pertanian Universitas Lampung, 01(02), 193–200.

Ledheng, L., Hano’e, E. M. Y., Fallo, Y. M., & Binsasi, R. (2022). Inovasi olahan tulang ikan menjadi kerupuk di kelompok nelayan Wini Kecamatan Insana Utara Kabupaten Timor Tengah Utara Provinsi NTT. Pengabdian Sains dan Humaniora, 1(2), 42–49.

Lutfiyanah, A., & Anas, P. (2023). Pemberdayaan kelompok pengolah dan pemasar ikan dengan inovasi diversifikasi produk olahan perikanan. Penyuluhan Perikanan dan Kelautan, 16(3), 245–255.

Munawaroh, S. F., & Jacoeb, A. M. (2020). Diversifikasi pengolahan ikan lele dengan konsep zero waste (nugget dan kerupuk). Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat, 2(3), 417–421.

Nurlaili, N., & Muhartono, R. (2017). Peran perempuan nelayan dalam usaha perikanan tangkap dan peningkatan ekonomi rumah tangga pesisir Teluk Jakarta. Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan dan Perikanan, 12(2), 203. https://doi.org/10.15578/jsekp.v12i2.6481

Risa, N. E. W., & Isma, A. A. (2022). Pelatihan pengolahan limbah tulang ikan di Desa Lamuru, Kecamatan Tellu Siattinge, Kabupaten Bone. Prosiding Simposium Nasional IX Kelautan dan Perikanan, Fakultas Ilmu Kelautan dan Perikanan, Universitas Hasanuddin, 175–178.

Rusydi, R., Salamah, Khalil, M., & Mainisa. (2021). Penyuluhan kerupuk tulang ikan bandeng kepada kaum ibu di Desa Batuphat Timur Lhokseumawe-Aceh. JPM: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 29–32.

Sulistiyani, A. T., Aisyah, D., Mamat, I., & Sontang, M. (2016). Pemberdayaan masyarakat pemanfaatan limbah tulang ikan untuk produk hidroksiapatit (hydroxyapatite/HA): Kajian di pabrik pengolahan kerupuk lekor Kuala Terengganu-Malaysia. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 14. https://doi.org/10.22146/jpkm.22086

Susanti, S., Ritonga, W. T., & Zati, V. D. A. (2022). Pemberdayaan ibu rumah tangga melalui pelatihan pembuatan kerupuk ikan guna meningkatkan ekonomi keluarga di Kelurahan Pasar Baru Kota Tanjung Balai Sumatera Utara. JPMA - Jurnal Pengabdian Masyarakat As-Salam, 2(1), 24–31. https://doi.org/10.37249/jpma.v2i1.399

Ulfa, A. Y., Azis, S., Hamid, W., Artati, Y., & Syam, N. I. (2023). Pelatihan pembuatan cocopot (pot dari sabut kelapa) di Desa Manyampa, Kabupaten Bulukumba. Aksiologiya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 7(3). https://doi.org/10.30651/aks.v7i3.14073

Yuniarti, T., Adinda Putri, J., Junita Puspa Dewi, I., & Leilani, A. (2020). Adopsi inovasi diversifikasi olahan perikanan pada kelompok pengolah dan pemasar (Poklahsar) di Kecamatan Cigasong Kabupaten Majalengka. Jurnal Penyuluhan, 16(2), 289–302. https://doi.org/10.25015/16202030683

Published

2024-11-20

How to Cite

Nazizah, F., Nurmalasari, Y., & Ekalaturrahmah, Y. A. C. (2024). PEMBERDAYAAN POKLAHSAR SEKAR TAJI MELALUI DIVERSIFIKASI PRODUK PERIKANAN BERBASIS ZERO WASTE. Jurnal Abdi Insani, 11(4), 1481–1491. https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v11i4.1833

Issue

Section

section editor