UPAYA PENINGKATAN PENDAPATAN USAHATANI SAYURAN MELALUI PEMBUATAN PUPUK ORGANIK DI DESA PENFUI TIMUR, KABUPATEN KUPANG
DOI:
https://doi.org/10.29303/abdiinsani.v11i2.1614Keywords:
Vegetable Income, Organic fertilizer, Organic Vegetable, Bethesda Farmer GroupAbstract
Increasing income in vegetable farming through the use of organic fertilizers as an alternative to the use of inorganic fertilizers has become increasingly prevalent. The limited capital owned, as well as the availability of animal and plant organic materials around farmers, are valuable potentials for making organic fertilizers. This activity aims to conduct counseling, manufacture, and use of organic fertilizers on vegetable farms to increase farmers' income. Activities were carried out in a participatory manner at the location of Rukun Tetangga 30 and Bethesda Farmers Group in two training periods. The training target is to increase the knowledge and skills of the partner community. The results of participatory training obtained community knowledge about the function of organic fertilizer, how to make it increase, and how to apply it to vegetable increase. The profit earned from one time making organic fertilizer is Rp. 658,000. There was an increase in vegetable production in response to the application of organic fertilizer by 10-20%, and additional income increased by 20%.
Downloads
References
Aufanada, V., Ekowati, T., & Prastiwi, W. D. (2017). Kesediaan Membayar (Willingness to Pay) Konsumen terhadap Produk Sayur Organik di Pasar Modern Jakarta Selatan. AGRARIS: Journal of Agribusiness and Rural Development Research, 3(2). https://doi.org/10.18196/agr.3246
Banu, L. S. (2020). Review: Pemanfaatan Limbah Kulit Bawang Merah dan Ampas Kelapa sebagai Pupuk Organik terhadap Pertumbuhan Beberapa Tanaman Sayuran. Jurnal Ilmiah Respati, 11(2), 148–155. https://doi.org/10.52643/jir.v11i2.1125
Bariqi, M. D. (2018). Pelatihan dan Pengembangan SumberDaya Manusia. Jurnal Manajemen Dan Bisnis, 5(2), 64–69. https://doi.org/10.33541/jdp.v11i2.812
BPS Kecamatan. (2023). Kecamatan Kupang Tengah Dalam Angka. In M. Suprapto (Ed.), Badan Pusat Statistik Kabupaten Kupang. Badan Pusat Statistik, Kabupaten Kupang-Oelemasi.
BPS, N. (2023). Propinsi Nusa Tenggara Timur Dalam Angka.
Gama, I. G. M., Oktaviani, R., & Rifin, A. (2016). Analisis Kepuasan Petani Terhadap Penggunaan Pupuk Organik pada Tanaman Padi. Jurnal Agro Ekonomi, 34(2), 105–122.
Gesriantuti, N., Israwati, H. E., Herlina, N., & Badrun, Y. (2017). Pemanfaatan Limbah Organik Rumahtangga dalam Pembuatan Pupuk Bokashi di Kelurahan Tuah Karya, Kecamatan Tampan, Pekanbaru. Jurnal Untuk Mu Negeri, 1(1), 72–77.
Ginting, N., Purba, S., Lubis, A. R., & Zendrato, M. (2023). Pemanfaatan Pupuk Organik Yang Ramah Lingkungan Terhadap pertumbuhan Tanaman Di Pematang Raya. Community Development Journal, 4(Juni), 3682–3686.
Hartatik, W., Husnain, & Widowati, R. widowati. (2015). Peranan pupuk organik dalam peningkatan produktivitas tanah dan tanaman. Jurnal Sumberdaya Lahan, 107–120.
Khalik, I., Syarif, A., Utama, A. N. B., Armando, Y. ., & Setyaji, H. (2023). Upaya Peningkatan Pendapatan Petani Sayuran dengan Konsep Circle Business Sampah Organik Pada Kelompok Tani Sidodadi Lestari Paal Lima Kota Jambi. Journal of Community Engagement Research for Sustainability, 3(4), 207–214. https://doi.org/10.31258/cers.3.4.207-214
Lestari. (2023). Timpang, Pendapatan Pekerja Informal Lebih Kecil daripada UMP Nasional. Kompas, 1–4. https://lestari.kompas.com/read/2023/06/05/190000486/timpang-pendapatan-pekerja-informal-lebih-kecil-daripada-ump-nasional?page=all
Maryam, A., Susila, A. D., & Kartika, J. G. (2015). Pengaruh Jenis Pupuk Organik terhadap Pertumbuhan dan Hasil, Panen Tanaman Sayuran di dalam Nethouse. Buletin Agrohorti, 3(2), 263–275. https://doi.org/10.29244/agrob.v3i2.15109
Prasetya, A., & Hidayat, D. (2020). Pengalaman Pekerja Informal di Tengah Pandemi Covid-19 di Kota Bandung. Jurnal Komunikasi, Masyarakat Dan Keamanan, 2(2), 16–32. https://doi.org/10.31599/komaskam.v2i2.3221
Rahayu, N. I., Candra, M., & Zalukhu, P. S. (2022). Pengolahan Sampah Organik Rumah Tangga Menjadi Pupuk Ramah Lingkungan Kelurahan Simpang Baru. Jurnal Pengabdian UntukMu NegeRI, 6(1), 180–186. https://doi.org/10.37859/jpumri.v6i1.3207
Roidah, I. S. (2013). Manfaat Penggunaan Pupuk Organik Untuk Kesuburan Tanah. Jurnal Universitas Tulungagung Bonorowo, 1(1).
Silitonga, J., & Salman. (2014). Analisis Permintaan Konsumen Terhadap Sayuran Organik di Pasar Modern Kota Pekanbaru. Jurnal Dinamika Pertanian, 29(1), 79–86.
Sjarkowi, F. P. P. . (2019). Sjarkowi-2019-Pengelolaan UsahatanivsAgribisnis.pdf. CV. Kaffah Satria Usaha/CN. Badad Graffiti Press.
Suek, J., & Siubelan, Y. C. (2021). Peningkatan Produksi Usahatani Sayuran Melalui Aplikasi Pupuk Organik Di Dusun Lima, Desa Penfui Timur, Kecamatan Kupang Tengah, Kabupaten Kupang.
Sujadi, S. S. (2021). Survey Pekerja Sektor informal Dan Sektor Formal Era Revolusi Industri di Kota Mataram. Journal of Economics and Business, 7(2), 175–194. https://doi.org/10.29303/ekonobis.v7i2.74
Wahyuni, S., Rianto, S., Muanisah, U., & Setyanto, P. (2016). Pemanfaatan Pupuk Organik untuk Meningkatkan Populasi Bakteri dan Produksi Tanaman Padi Gogorancah The Use of Organic Fertilizers to Population Bacteria and Dry Land Paddy Production. Proceeding Biology Education Conference, 13(1), 752–756.
Wahyuningsih, S. (2019). Pengaruh Pelatihan dalam Meningkatkan Produktivitas Kerja Karyawan. Jurnal Warta, 60(April), 91–96.